onsdag 20 mars 2024

Mubattan kusha


1 kg potatis
3 msk smält smör
600 g köttfärs
2 1/2 dl vatten
3 gula lökar
500 g miniplommontomater
1 kruka persilja
1-2 tsk chiliflingor
1 1/2 tsk svartpeppar
3/4 tsk ingefära
1 1/2 tsk kanel
2 tsk salt

Äggstanning:
4 ägg
1 1/2 tsk torkad persilja
1 1/2 tsk torkad dill
3 msk vetemjöl
salt
svartpeppar

Garnering:
Skorpsmulor

Sätt ugnen på 200C.

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Blanda potatisen med det smälta smöret och rada ut skivorna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 200C tills potatisen börjar få lite färg.

Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Finhacka persiljan. Vispa ihop äggstanningen till en slät smet.

Bryn köttfärsen. Tillsätt vatten, hälften av löken och alla kryddor. Låt småputtra i ca 30 minuter. Tillsätt resten av löken, persiljan och tomaterna. Låt småputtra i 10 min. Flytta till sidan.

Rada ut hälften av potatisen i en ugnsform. Häll hälften av äggstanningen över potatisen. Efter det breder du ut köttfärsblandningen. Tryck till med en sked så att det blir kompakt. Rada över resten av potatisen och häll till slut över den sista av äggstanningen. Avsluta med att strö över skorpsmulor. Grädda i 200C ugn ca 30 min. Låt dra en stund innan servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar