lördag 12 oktober 2013

Kålpirog

Kål i alla former är ju bara så gott!!!! Det här receptet har jag gjort flera gånger och det är alltid lika gott!!! Bongade det i ett recepthäfte från Valio en gång i tiden.

Deg:
1 brk (200 g) gräddfil
150 smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 kg kål
150 g lök
3 msk smör
1 tärning köttbuljong
2-3 msk sirap
2 tsk mejram
1/2 tsk pepparblandning
1 tsk salt

Att pensla med:
1 ägg

Blanda alla ingredienser till degen. Vira folie runt degen och låt den stå svalt i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Finhacka kål och lök och bryn det i lite smör i en stor gryta/kastrull. Tillsätt köttbuljong, sirap och kryddor. Låt sjuda tills kålen är mjuk. Smaka av och tillsätt mera kryddor vid behov.

Dela degen i två delar. Kavla delarna så att de passar din pajform, även upp på kanterna. Häll fyllningen i pajskalet. Pensla kanten med uppvispat ägg. Lägg på det andra pajskalet och tryck till kanterna. Nagga locket med en gaffel. Pensla  med uppvispat ägg.

Grädda i 200C ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar