torsdag 10 oktober 2013

Petits Fours

När det var rödvinbärs-tider var dottern i huset och bakade dessa Petits Fours. Lemon curden gjorde hon också själv. Receptet är från Mia Öhrn.

Mördeg:
150 g vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 krm salt
100 g kylskåpskallt smör
1 äggula

Lemon curd:
1 dl nypressad citronsaft (motsvarar ca 1-2 citroner)
50 g smör
3/4 dl strösocker
2 ägg

röda vinbär till dekor

Mördeg:
Mät upp alla ingredienser till mördegen och nyp ihop till en deg.

Pudra ett tunt lager mjöl över formarna och klä dem med degen. Ställ upp formarna med lite mellanrum och lägg degen över dem. Tryck ner degen i varje form och jämna till kanterna. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.

Grädda kakorna på en plåt i mitten av ugnen på 200C i 8-10 minuter.

Lemon curd:
Häll citronsaften i en kastrull tillsammans med smöret skuret i mindre bitar och hälften av sockret. Hetta upp blandningen och vispa under tiden sönder äggen tillsammans med resten av sockret.

När citronsaftblandningen har kokat upp vispar du ner äggsmeten i den. Vispa noggrant till curden börjar tjockna. Låt curden sjuda på låg värme i någon minut, dra sedan kastrullen från värmen och sila krämen genom en ganska finmaskig sil för att få den riktigt slät. Låt svalna.

Fyll lemon curden i mördegsformarna. Låt stelna i kylen.

Dekorera med röda vinbär.

Vill man lite lyxa till det så kan man ju också vispa grädde och breda det över lemon curden...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar