fredag 10 juli 2015

Rapoffe-kaka

Det här receptet hittade jag på bloggen "pullantuoksuinen koti". Gjorde dock lite små ändringar t.ex. så kokade jag inte den kondenserade mjölken till kinuski utan hade köpt en färdig variant.


Själva kakbottnet är gjort av mördeg. Och fyllningen med den söta kinuskisåsen, dom lite sura rabarberbitarna och slutfinishen med vispad grädde och kanel gjorde att den här kakan var jättegod. Alla smaker gifte sig fint med varandra.

Här följer en fri översättning av receptet:

Kakbottnet:
125 normalsaltat smör i tärningar
1 dl indiansocker
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
3/4 dl kokosflingor (kan uteslutas)

Olja att smörja formen med

Fyllning:
1 brk karamelliserad mjölk


400 g rabarber i pitar
10 g smör
1/2 dl indiansocker
1/4 tsk vaniljpulver
ett par ordentliga klickar med sirap

2 dl vispad grädde
en knivsudd vaniljpulver

Att garnera med:
Kanel
Några bitar rabarber från fyllningen

Mät upp smör och socker samt vaniljpulver i en skål alternativt matberedare. Blanda i ägget. Tillsätt vetemjöl och kokosflingor blandat med bakpulvret.


Lägg ett bakplåtspapper i kakformen med löstagbar kant. Bred ut degen i formen, även en bit upp på kanten. Grädda i 200C ca 20 min. Bottnet är färdiggräddat när det lite lossnar från formens kant. Låt svalna.

Gör rabarberfyllningen. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt rabarberbitarna och socker samt vaniljpulvret. Låt småputtra tills rabarbern känns mjuk men ännu hålls ihop någorlunda. Klicka i sirapen och rör om försiktigt. Smaka av och tillsätt vid behov mera sirap. Låt svalna.


När kakbottnet har svalnat breder du ut kinuskisåsen på bottnet. På kinuskisåsen breder du ut rabarberfyllningen (spara några bitar till garneringen).

Vispa grädden med vaniljpulvret. Själv använde jag vaniljpulver och av en liten knivsudd pulver blev det många härliga svarta prickar i vispgrädden.


Bred grädden över rabarbern, eller spritsa om så önskas. Garnera slutligen med rabarberbitarna samt sikta över kanel. Klart att serveras!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar