tisdag 23 maj 2017

Baileys-ostkaka

I slutat av april tillbringade vi en vecka på Irland. Där fick vi bl.a. smaka på Baileys-ostkaka. Väl hemma började jag googla och hittade det här receptet. En enkel kaka som du inte behöver ugn till. En kaka som inte är för söt i smaken. En kaka som vi kommer att göra igen. Jag gjorde fyllningen en kväll och så lät jag kakan stå i kylen över natten och följande kväll gjorde jag "gelen" och garnerade gjorde jag strax innan servering. Man kan ju nog snabba på processen eftersom gelatinet behöver typ fyra timmar att stelna men eftersom vi serverade denna kaka till dotterns dimissionskaffe så passade den här "tidtabellen" oss bra denna gång.

  
Botten:
200 g Digestive-kex
50 g smält smör

Fyllning:
5 blad gelatin
3 dl grädde
3 äggvitor
500 g Mascarpone-ost
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl Baileys-likör

Gele:
1 dl Baileys-likör
2 blad gelatin

Garnering:
Riven choklad (mjölk-, vit-, mörk)

Lägg ett bakplåtspapper i bottnet på en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop och klappa ut degen i formen. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Vispa grädden i en skål. Dela äggen så att du lägger vitorna i en egen skål och gulorna i en egen skål. I skålen med gulorna lägger du även Mascarpone-osten, florsockret och vaniljsockret. Vispa till en jämn smet. Därefter vispar du äggvitorna i sin skål tills de är "fluffiga".

Rör ihop Mascarponeblandningen med den vispade grädden och till sist rör du försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.


Koka upp Baileys-likören. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma likören. Rör försiktigt ner gelatinet i fyllningen och häll fyllningen i formen. Skaka om lite så att fyllningen sätter sig bra på bottnet. Låt kakan stå kallt till följande dag.


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp Baileys-likören. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i likören. Låt blandningen svalna en liten stund men rör hela tiden i den. Häll den på kakan. Låt gelen stelna minst ett par timmar eller till följande dag.

Garneran kakan med riven choklad. Ta ut den ur formen och servera genast.

Mumsfilibabba! Gott-gotti-gott-gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar