onsdag 27 oktober 2021

Gözleme med fetaost och spenatfyllning



Deg:
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
2 dl vatten
1/2 tsk salt

Fyllning:
1 gul lök
200 g färsk spenat
2 ägg
2 vitlöksklyftor
300 g fetaost
svartpeppar efter smak

Degen: Blanda vetemjöl, olivolja, vatten och salt.
Knåda degen länge tills den är smidig. Den får inte kladda.
Låt degen vila 20-30 minuter.

Under tiden som degen vilar gör man fyllningen. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olivolja så de blir mjuka. Ställ åt sidan och låt svalna. Hacka spenaten till små bitar (om bladen är för stora). Blanda lök, spenat och de två äggen och rör runt. Smula ner fetaosten i blandningen. 

Dela upp degen i fyra mindre bitar. Kavla ut degen tunt i en rektangulär form. Bred ut fyllningen på halva rektangeln (var noga med att spara lite utrymme i kanterna).

Vik över degen som inte har fyllning på sig och tryck ut eventuella lufthål där ost kan läcka ut.

När detta är klart bör du värma en stekpanna med olja för att grädda dina Gözlemes. 

Stek på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida. Detta kan dock variera på hur mycket fyllning du har och hur tjock degen är. Använd tillräckligt med olja i panna och har du möjlighet att använda två stekpannor så går gräddningen snabbare. Degen suger upp oljan vilket gör att man lätt bränner motsatta sidan om man inte lägger till lite olja efter att man vänt på Gözlemen. 

När gräddningen är klar bör degen ha fått en gyllenbrun och krispig yta. Då är det bara att skära upp dem till mindre bitar och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar