onsdag 27 oktober 2021

Paj Jansson

 


Botten:
200 g smör
1 dl riven parmesanost
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 dl kallt vatten

Fyllning:
10 medelstora potatisar
3-4 stjälkar vårlök
1 msk rypsolja
1 1/2 dl riven emmenthal-ost
1 brk (125 g/80 g) ansjovis
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar


2 ägg
2 dl vispgrädde
2 tsk spad från anjovisburken

Skala och koka potatisen mjuk. Låt kallna helt. Detta kan man gott göra dagen innan man vill ha sin paj, eller använda överblivna kokta potatisar. :) 

Blanda alla ingredienser till bottnet och arbeta snabbt ihop en smidig deg. Låt stå i kylen ca 1 timme.

Kavla ut degen och lägg i en stor pajform (alternativt två mindre formar), också upp på kanterna. Förgrädda i 200C ca 15 minuter.

Finhacka löken och stek mjuk i olja. Strö hälften av den rivna osten samt den stekta löken på det förgräddade pajbottnet. 

Plocka ut anjovisfiléerna över bottnet (spara spadet). Skiva potatisen och bred ut över anjovisen. Smaksätt med salt och peppar. Strö till sist över resterande ost.

Blanda ägg och grädde, tillsätt spadet från anjovisburken. Häll blandningen över pajen. 

Grädda i 200C ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar