måndag 25 oktober 2021

Harira - Marockansk soppa

 


Ett recept från Zeina.

1 gul lök
2 st selleristjälkar
1 brk krossad tomat
2 st vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 dl gröna linser
400 g kokta kikärtor
2 dl risoni
ca 2 dl hackad persilja
ca 1 dl hackad koriander
ca 1,5 liter vatten

Kryddor:
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk korianderpulver
1/2 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
2 st kycklingbuljongtärningar
salt och peppar

Att steka i: Olivolja

Smaksättning: Citronsaft

Hacka lök, selleri och tomat. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig. Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20 - 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock. 

Rör ner risoni och persilja i soppan, låt få koka i ca 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar