söndag 25 augusti 2013

Choklad-basilika-kaka

Dags att börja uppdatera bloggen liten.... Efter en lång, varm, solig och härlig sommar på alla sätt och vis så är vi tillbaka i vardagsrutiner i den här familjen. Å till det hör ju också att uppdatera bloggen... ;) Visst har vi bakat och lagat mat också under sommaren men mera den lätta vägen...

Här kommer nu i alla fall ett recept på en mycket intressant chokladkaka - mycket god dessutom - och definitivt inte utan kalorier...


200 g mörk choklad
1 dl mandelmjöl
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl havregryn
1/2 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl farinsocker
125 smält smör
2 ägg
1/2 dl Coca-Cola
1 kruka färsk basilika

Garnering:
2 dl florsocker med kakao-smak
ca 3 msk Coca-Cola

På ytan:
1 (56 h) Daim-stång
1 dl salta nötter
basilikablad

Bekläd en form med löstagbar kant med bakplåtspapper (diameter 20-22 cm). Smält chokladen. Mät upp de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt det smälta smöret, äggen, Coca-Colan och finhackad basilika (spara några blad till garneringen). Blanda till en jämn smet. Tillsätt den smälta chokladen till sist och blanda igen. Häll smeten i formen och grädda i 180 grader 25-30 minuter. Låt kakan svalna. Kakan sjunker lite ihop i mitten när den har svalnat.

Blanda florsocker med kakao-smak och Coca-Cola till en smet och bred det över den avsvalnade kakan. Garnera med krossad Daim-stång och salta nötter samt några blad basilika.

Kakan smakar som bäst följande dag. Låt den gärna stå i rumstemperatur ett stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar