onsdag 12 april 2017

Dadelkaka

Vi hade dadlar i vårt kylskåp som behövde användas. Vanligtvis tycker jag att dadelkaka hör julen till men så googlade jag lite och kom över det här receptet som jag tyckte lät intressant. Enkel att göra och riktigt god. Kommer nog att göra detta igen.


Fyllning:
1 1/2 dl dadlar (hackade)
3/4 dl vatten
1 1/2 msk lönnsirap

Kakdeg:
2/3 dl socker
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 krm bakpulver
1 krm salt

Kärna ur dadlarna och hacka i små bitar. Lägg i en liten kastrull, tillsätt vatten och lönnsirap. Koka upp. Rör hela tiden och låt koka tills vattnet har absorberats och massan liknar en kletig sylt. Låt kallna helt.


Värm ugnen till 200C.

Rör socker och smör pösigt. Blanda i havregryn, mjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en smulig massa. Klä en brödform, ca 10 x 25 cm, med bakplåtspapper. Sprid ut hälften av smuldegen i formen, pressa ut den ordentligt med handflatan.


Bred ut den kalla dadelkrämen på smuldegen.Smula ut den återstående degen ovanpå.


Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakan är vackert gyllenbrun. Låt kallna helt innan den skärs i små bitar. Förvara svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar