tisdag 24 oktober 2017

Pitabröd

Pita-bröd fick jag för mig att baka för ett tag sedan. Jag googlade på internet och Zeinas recept på pitabröd var många och hade använt sig av. Och så gjorde även jag. Att göra egna pitabröd är inte särskilt svårt men dom har lång jästid och sa det i beaktande om ni bakar. :) Märkas bör att också ugnen skall värmas och vara varm i 15 minuter innan du lägger in bröden. Kopierar här in Zeinas utförliga recept så lyckas ni alla med att baka eget pitabröd.


25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl special

Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 min.


Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.


Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar