lördag 15 september 2012

Kanelbullar

Tidigare i somras tillbringade vi en vecka på Åland. Vilken härlig ö, vi vill bara åka tillbaka dit snart igen! Vi hade dessutom tur med vädret - sol och blå himmel 6 dagar av 7. Det regnade endast den dagen vi startade hemifrån. Kändes riktigt lyxigt. Allting fanns nära och vi gillade att man verkligen hade tagit till sig "närproducerat". Vi utforskade ön från norr till söder, öster till väster. Å eftersom vi tog oss dit med skärgårdslinjen så övernattade vi också en natt på Brändö och en natt på Föglö. Härligt, härligt! Under vistelsen där så stannade vi till på flera caféer - ett av dem var Uffe på berget. Själv var jag ju inte så förtjust i det skrangliga utsiktstornet men det gillade våran dotter och hennes kompis. Utsikten kunde vi i alla fall inte klaga på - med eller utan utsiktstorn. I Mariehamn shoppade jag boken "Caféliv på Åland - Tjugo upplevelser. Tjugo recept". I den boken hittade jag receptet på kanelbullar à la Uffe på berget. För en gångs skull så följde jag receptet till punkt och pricka. Tyckte att degen var lite lös när jag satt den att jäsa men när jäsningen var klar och jag mjölade bakbordet så var den perfekt. Lätt att arbeta med och mycket goda kanelbullar. Testa gärna, ni som tittar in här och berätta vad ni tycker.


1/2 liter mjölk
50 g färsk jäst
1-2 tsk salt
2 dl socker
1 msk kardemumma
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
100 g smör

Fyllning:
50-100 g smör
0,5-1 dl socker eller farinsocker
1-2 msk kanel

Penslas med ägg och pärlsocker

Blanda ut jästen i fingervarm mjölk. Blanda med salt, socker, kardemumma och ägg. Tillsätt vetemjöl lite i gången, vispa kraftigt i början för att få luft i degen. Tillsätt sedan mjukt smör. Täck degen med en handduk och låt degen jäsa på en varm plats utan drag.

När degen har jäst till sin dubbla storlek, arbeta degen med händerna så att ingen luft blir kvar i degen. Dela degen i två delar och kavla dem till två plattor. Bred ut mjukt smör till ett jämt tunt lager och strö över kanel och socker över hela degen. Rulla degen till en kompakt rulle och lämna skarven nedåt. Skär rullarna till bullar.

Låt degen jäsa till sin dubbla storlek på en varm plats. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 225C i mitten av ugnen ca 10 minuter tills bullarna fått en vacker gyllengul färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar