lördag 24 november 2012

Farsdagskaka

För ett par veckor sedan firade vi Farsdag. Eftersom våran far gillar salmiak så gjorde vi en salmiak-kaka till honom. Ett ypperligt tillfälle att testa min fyrkantiga form med löstagbar kant. :)
Marsipan-rosorna har dottern i huset fixat. :)



4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 dl hett vatten

Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Vispa inte för länge med elsvisp, 3-4 minuter är tillräckligt. Längre vispning gör att äggvitetrådarna i äggen brister och kakan sjunker ihop under gräddningen.
Blanda vetemjölet, potatismjöl och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten. Tillsätt vattnet. Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader i ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg. Låt kakan kallna.

Fyllningen bongade vi på kinuskikissas blogg. Återger här receptet:

3 blad gelatin
4 dl vispgrädde
3/4 dl Aptekarens salmiak-mix (kan köpas i Lidl alltid nu och då)
200 g naturell färskost

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden.
Värm upp salmiak-mixen, vrid ur gelatin-bladen och lös upp dem i salmiaken.
Rör färskosten mjuk i en skål och tillsätt salmiak-gelatin-blandningen.
Blanda färskosten med vispgrädden.

Att dränka kakan med: Salmiak-mix utspätt med vatten i önskad mängd.

Dela kakan i 2 delar (eller 3 om du har en mindre kaka). Klä formen med färskfolie, lägg bottnet i formen. Häll över fyllningen. Lägg det andra bottnet utanpå. Vik över färskfolien och låt stå i kylen till nästa dag (eller i alla fall 4-5 timmar).

Följande dag var det bara att garnera kakan. Först satte vi ett tunt tunt lager vispgrädde runt hela kakan. Efter det kavlade vi sockermassa och la över kakan. Så spritsade vi kanterna med grädde och dekorerade med salmiak-pastiller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar