lördag 11 maj 2013

Chokladtårta

I senaste numret av Hembakat hittade vi receptet på tårtan vi gjorde till konfirmationen. Riktigt god var den men själv skulle jag nog använda mig av mera hallon i fyllningen. Nu tyckte jag att den blev lite blek och man kunde knappt urskilja att det var två olika fyllningar i tårtan. Här är receptet i vilket fall som helst... I vår supermarket hittade vi inte ljust muscovadosocker och det mörka muscovadosockret som fanns var hårt som en tegelsten så jag shoppade rörsocker och använde det i stället... ;)


175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl kakao
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Hallonmarängfrosting:
ca 100 g hallon (som sagt skulle nog använda mig av minst 150 g....)
5 äggvitor
2 1/3 dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt

Vit chokladmousse:
100 g vit choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Två dagar innan servering:
Sätt ugnen på 175C.

Vispa smör, socker, muscovadosocker och vaniljpulver fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen och vispa en liten stund till.

Tillsätt gräddfil och kakao och blanda med en slev.

Rör ner mjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda allt till en jämn smet.

Fördela smeten i två smorda formar, 15-18 cm i diameter. Grädda bottnarna längst ner i ugnen i 30-35 minuter.

Dagen innan servering:
Marängfrosting:
Mixa hallonen till en puré med en handmixer eller mosa med en gaffel. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.

Vispa äggvitorna och sockret med en handvisp i en värmetålig bunke över vattenbad tills blandningen är  ca 65C eller tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen från värmen.
Vispa smeten till en vit och fluffig marängsmet med en elvisp. Tillsätt smöret och vispa i ytterligare några minuter. Om smeten blir grynig kan du ställa skålen över vattenbadet och vispa tills smeten blir slät igen. Om smeten blir för varm går det bra att kyla ner den i kylskåpet och sedan vispa upp den igen. Blanda ner hallonen i smeten till en jämn marängfrosting. Låt smeten stå i kylen någon timme.

Chokladmousse:
Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite och rör ner äggulorna.

Vispa grädden men sluta innan den blir för fast för då blir moussen grynig.

Vänd ner chokladsmeten i grädden och rör om försiktigt. Ställ grädden i kylen i någon timme.

Serveringsdag:
Montera tårtan: Dela bottnarna horisontellt med en vass kniv. Bred hallonfrosting ovanpå varje del. Lägg ett lager vid chokladmousse ovanpå frostingen. Ställ bottnarna på varandra och ställ tårtan övertäckt med plastfolie i ett kylskåp i några timmar.

Garnering som vi använde oss av var sockermassa. Vi monterade tårtan redan dagen innan konfirmationen på kvällen och garnerade på förmiddagen konfirmationsdagen. Kavlade ut vit sockermassa och gjorde blommor i rosa sockermassa. Tårtan fick stå i kylen tills vi avnjöt den tillsammans med en kopp kaffe. Kom bara ihåg att inte täcka tårtan efter det att man satt sockermassan på (eller marsipanen) för då blir ytan fuktig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar