tisdag 21 maj 2013

Katalanska maränger à la Leila

Leila Lindholm - behöver man säga mer??? Hon har bara så härliga recept och så fina böcker!!! En av mina absoluta favoriter,  och att titta på Leila bakar i tv är ju bara ett måste!!!! Kan se avsnitten om och om igen... :)

Tidigare i vintras när vi var i Barcelona så såg vi jättelika maränger lite varstans på caféer runt om i stan och inspirerad av detta och med Leilas recept så var det ju bara att sätta igång och baka. De här marängerna är riktigt smarriga - knappriga på ytan och härligt sega inuti. Mmmmmm - säger jag bara... Gillar man maränger så är det här ett recept värt att pröva!

9 maränger står det i boken att receptet ger men jag gjorde nog ca 15 st av den här smeten.

7 ekologiska äggvitor
5 1/4 dl strösocker
saft av 1/2 citron
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 130 grader.
Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 60-65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Vispa ner ca 10 droppar röd karamellfärg och blanda.
Klicka ut marängen med hjälp av två skedar i stora muffinsformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme, marängerna ska vara lite sega i mitten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar