lördag 11 maj 2013

Köttpirog

Mmmmm - säger jag bara, ingenting går upp mot en hemmagjord köttpirog! Inte alls svårt att göra och så mycket godare än dem vi hittar i butiken... det här receptet har jag bongat på internet för flera år sedan.

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 dl jästbrödsmjöl
10 dl vetemjöl
100 g smör

Fyllning:
3 dl kokat ris
400 g stekmalet
2 lökar
3 kokta ägg
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt salt och knåda in mjölet i degen. Tillsätt smöret och fortsätt knåda tills du har en fin och slät deg. Låt det jäsa övertäckt medan du gör fyllningen.

Koka och riset och äggen, observera att äggen inte skall vara löskokta!. Stek köttet och den finhackade löken i en panna. Krydda. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.

Kavla ut degen till ungefär 1 cm tjock platta. Ta ut rundlar ca 15 cm i diameter.

Lägg ett par tre msk fyllning på varje rundel och nyp ihop kanterna fint. Låt jäsa en stund.

Värm upp fettet/oljan till 180 grader i en kastrull och grädda pirogerna vackert gyllenbruna på båda sidor. Låt rinna av på ett hushållspapper.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar