söndag 5 maj 2013

Toffee-kaka med blåbärsfyllning

Från boken Kinuskikissa leipoo bongade vi det här receptet på en fylld tårta. Helt okej i smaken var den och inte särdeles svår att göra. Att kavla ut smälta fudge-karameller visade sig vara jättelätt! Inga jordgubbar hade vi i frysen så det fick bli blåbär i stället. Observera att om du gör båda fyllningarna till kakan så halvera mängderna (annars har du fyllningar till två kakor!). Det är många skeden i den här kakan men låt er inte avskräckas. :D
Botten:
1 glas ägg (4-5 st beroende på hur stora äggen är)
1 glas socker
vetemjöl
potatismjöl
2 tsk bakpulver

Börja med att smörja en form 24-26 cm i diameter.

Ta fram två lika stora glas, i det ena knäcker du äggen och i det andra häller du upp lika mycket socker som du har ägg. Häll sockret i en bunke.

Mät därefter upp mjölet. 1/2 - 3/4 av glaset med vetemjöl och resten potatismjöl. (Det skall vara lika mycket mjöl som ägg därför är det bra att fortsättningsvis hålla äggen i glaset). Vidare sätter du 2 tsk bakpulver i glaset med mjöl och rör försiktigt om med en sked.

Vispa ägg och socker poröst. Sila ner mjölblandningen och blanda försiktigt om. Häll smeten i formen.

Grädda i 175C ca 40 minuter. Om ytan får för mycket färg så kan man skydda den med en bit aluminiumfolie. :) När bottnet är färdiggräddat så låt det svalna en stund innan du avlägsnar formen.

Att dränka tårtan med:
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning 1:
4 dl mosade bär (frysta eller färska)
4 dl vispgrädde
200 g kvarg eller färskost
4 msk socker
1 dl vaniljkrämspulver (eller alternativt 4 gelatinblad och 1/2 dl vatten)

Mosa bären. Vispa grädden. Blanda bären i grädden tillsammans med kvark/färskost, socker och vaniljkrämspulver.
Fyllning 2:
3/4 dl socker
1/2 dl potatismjöl
5 dl lättmjölk
2 äggulor
1 vaniljstång
250 g mascarponeost
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl vatten

Blanda socker och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt lättmjölk och äggulor. Dela vaniljstången i längd-riktning och sätt delarna med i kastrullen.

Sätt kastrullen på spisen och låt sjuda upp på svag värme. Rör om hela tiden. När krämen bubblar till ta bort den från spisen. Fiska upp vaniljstången och skrapa ut innehållet och sätt det tillbaka i krämen. Blanda ner mascarponeosten i krämen.

Låt krämen svalna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Vispa grädden och blanda med mascarpone-krämen.
Hetta upp vattnet till kokpunkten och lös upp gelatinbladen. Blanda i mascarponekrämen.

Toffee-massa:
600 g fudgekarameller
1/2 dl vispgrädde


Lägg fudgekaramellerna och grädden i en kastrull. Låt smälta på svag värme till en slät smet. Koka inte längre får då blir det segt.


Sätt bakplåtspapper i en form och häll toffee-massan i formen. Låt stå i kylskåpet till följande dag. Ta ut massan från kylen ett par tre timmar före den skall kavlas. Som hjälp vid kavlingen kan man ha florsocker. Själv kavlade jag på ett silikonunderlägg och det gick hur bra som helst.

Garnering:
1 dl vispgrädde
Toffee-massa
Att färdigställa tårtan:
Dela tårtan i tre delar. Sätt Gladpack i formen som du gräddade tårtan i. Börja med att sätta en del i botten på formen. Dränk och häll över fyllning nummer ett. Fortsätta med nästa tårtbotten, dränk och fyllning nummer 2. På den sätter du det sista bottnet och dränker även det. Täck med Gladpack och ställ i kylen minst 3 timmar eller över natten. Vänd kakan på ett uppläggningsfat. Vispa grädden och bred över kakan. Kavla ut toffee-massan och bred försiktigt över kakan. Garnera efter behag.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar