måndag 6 januari 2014

Fransk baguette

Dottern i huset bakade baguetter en dag under jullovet. Knådade degen med "magisk hand" tror jag för hon hade lyckats till 100 % - brödet var fluffigt och gott. :)

Degen hade jäst fint...

25 g färsk jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.


Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar