söndag 5 januari 2014

Mocca-cupcakes

Mycket saftiga och goda cupcakes. Receptet bongade jag här på internet från bloggen call me cupcake. En liten ändring gjorde jag dock - i frostingen - 3 dl vispgrädde hade jag inte hemma, utan bara en burk med 2 dl, så jag använde mig av 2 dl vispgrädde. Blev hur bra som helst! :)


16 st normalstora muffins blev det av den här satsen.

100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 st stora ägg
2 msk kakao
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 1/2 dl creme fraiche
1 3/4 dl starkt nybryggt kaffe
1 msk snabbkaffepulver
100 g hackad vit choklad

1. Värm ugnen till 160 grader. Vispa rumsvarmt smör luftigt i en stor skål. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg och vispa tills smeten är luftig.

2. Tillsätt salt och bikarbonat och vispa samman. Blanda mjöl och kakao i en annan skål och tillsätt sedan till smeten. Vispa tills det precis går ihop.

3. Tillsätt creme fraiche och vispa till en jämn smet. Blanda i snabbkaffepulver i kaffet och rör tills pulvret löses upp. Tillsätt kaffeblandningen i smeten och vispa försiktigt till en jämn smet.

4. Hacka vit choklad (eller den choklad du tycker bäst om) och häll i smeten, rör om.
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet och grädda i ugnen ca 21-25 minuter. Kontrollera med en tandpetare att muffinsen inte är kletig inuti. Låt svalna.


Mascarponefrosting:
2  dl grädde
250 gram mascarponeost
ca 1 dl florsocker

1. Vispa grädden i en skål. Rör ihop mascarponeost och florsocker till en jämn smet i en annan skål.
2. Blanda grädden och mascarponeosten. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.
3. Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och pudra lite kakao över, eller hacka lite choklad och strö över.


Cupcakes utan frosting....
... och cupcakes med frosting - visst ser det mycket mer frestande ut nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar