lördag 14 november 2015

Spetskaka

På Kinuskikissas blogg hittade jag det här receptet. Älskar äldre recept med bas-ingredienser. :)

Måste dock medge att fotografiet inte ger rättfärdighet för den här kakan. Den var mycket god i smaken och kommer nog att baka den igen. Enda "problemet" var att kakan lite "föll ihop" på mitten. :(


Deg:
50 g smör
1 dl lättmjölk
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
25 g smör
1 dl farinsocker
2 msk grädde

Smörj och bröa en kakform med diametern ca 21 cm. Själv använde jag som vanligt bakplåtspapper vilket ju gjorde att kakan inte fick så vackra kanter...

I en kastrull mäter du upp smör och mjölk. Värm upp så att smöret smälter. Låt svalna under tiden som du gör följande steg.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i ägg-socker-blandningen. Tillsätt till sist smör-mjölk-blandningen lite i sänder.

Häll smeten i formen. Grädda i 200C ca 20 minuter.

Medan kakan gräddas gör du glasyren. Smält smöret och blanda i farinsocker och grädde. Bred glasyren på kaka. Lägg kakan tillbaka i ugnen och fortsätt grädda i ca 10 minuter eller tills ytan blivit "spetsig"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar