onsdag 10 juni 2020

Focaccia



4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 7 dl vetemjöl special
3 dl durumvete
2 tsk salt
1 tsk socker

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt och länge tills du får en smidig deg. Tycker du att degen är för lös och svårarbetad så kan du tillsätta mer mjöl. Olja bunken med olivolja och täck med plastpåse. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten, degen klarar sig i kylen upp till 12 timmar.

Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen med fingrarna. Lägg på t.ex tomat, rödlök, rosmarin, flingsalt eller vad man nu vill ha på sin focaccia. Täck och låt jäsa 1 timme.


Värm ugnen till 250 °. Ta in brödet mitt i ugnen och sänk sedan temperaturen till 200°. Grädda brödet i ca 25-35 min, beroende på hur tjockt ditt bröd är. Låt svalna på galler eller servera genast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar