fredag 9 mars 2012

Butterkaka med apelsin och mandel

En mycket god och saftig butterkaka. Ett recept jag varmt kan rekommendera, degen är mycket lätt att arbeta med - vilket ju klart är en fördel. :)

2,5 dl mjölk
1 påse (11 g) torrjäst
1 tsk rivet apelsinskal
3/4 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
100 g smör

Fyllning:
1,5 dl mald mandel
1,5 dl socker
1 tsk rivet apelsinskal
2 msk apelsinsaft
50 g smör

Ovanpå:
1 ägg
pärlsocker
ev. en glasyr av florsocker och apelsinsaft

Värm mjölken litet varmare än fingerljum. Tillsätt det rivna apelsinskalet, sockret, kardemumman, saltet, ägget och torrjästen blandad med lite mjöl.

Arbeta in resten av mjölet så småningom och knåda till sist in det mjuka smöret. Låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats cirka 20-30 minuter. Mät upp mandeln och sockret, tillsätt det rivna apelsinskalet och saften.

Klipp till en bit bakplåtspapper att sätta i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och sätt papperet på bottnen av formen.

Kavla ut degen till en rektangulär platta (35 x 50 cm). Bred ut det mjuka margarinet och fyllningen på degplattan. Rulla ihop plattan från den långa sidan till en rulle. Skär rullen i 12 lika breda bitar och rada ut bitarna i formen så att tre bitar kommer i mitten och resten runtom. Täck kakan med en duk och låt den jäsa på varm plats. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Grädda i 200 grader 25-30 minuter. Om ytan blir för mörk, täck formen med ett bakplåtspapper mot slutet av gräddningen. Lösgör butterkakan ur formen då den har svalnat en aning. Om så önskas - gör en glasyr av florsocker och apelsinsaft att ringla över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar