fredag 23 mars 2012

Nattjästa grahamsbröd

Min väninna kom på besök med en bunt veckotidningar. I en av tidningarna hittade jag ett recept på nattjästa bröd. Perfekt! Det måste jag bara baka! Sagt och gjort. Inget varmt degspad. Bara att knåda ihop till en deg och låta jäsa över natten. Och du har nygräddade bröd till din frukost! Smaskens!

50 g jäst
8 dl vatten
3 msk matolja
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
12-14 dl vetemjöl

Pensling:
Ägg
Solrosfrön

Smula sönder jästen i en bunke och lös upp i det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig.

Dela degen i ca 30 bitar. Rulla bullar och lägg på plåtar med bakpapper. Låt jäsa i kylen 10-12 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på frön. Grädda i 225C ca 10-15 min eller tills bröden fått fin färg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar