torsdag 10 maj 2012

Friterad kyckling

Friterad kyckling - någonting som jag aldrig provat på att göra tidigare. Sist och slutligen så är det ju inte speciellt svårt, bara man är försiktig med oljan. :) Väl värt ett försök!

3 kycklingfiléer
ca 1 dl mjöl
salt och peppar

Frityrsmet:
3 ägg
0,5 dl mineralvatten
salt

Olja, att fritera i

Skölj och torka kycklingfiléerna. Skär dem i lagom stora (eller små) bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd i mjölet och lägg på en tallrik.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa upp vitorna till ett hårt fast skum. Vispa sen gulorna tillsammans med mineralvatten och salt. Hetta upp en kastrull med olja. Oljan ska hettas upp till ca 170-180C. Här är det en klar fördel att använda sig av en digital termometer.

Blanda ner äggvitan i gulan och rör om. Doppa kycklingbitarna i smeten och lätt på ett stort fat. När oljan är klar är det bara att börja lägga ner kycklingbitarna, det ska låta lite om dem när de läggs ner, men inte ryka. Lägg inte i allt för många - då sänks temperaturen i oljan. När kycklingbitarna ser ut att ha fått en fin färg så testa en genom att skära igenom och se att den är genomstekt. Servera med ris och en sötsur sås t.ex.

Glöm inte att ha ett lock nära till hands, om oljan börjar brinna kväver du elden med locket!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar