torsdag 10 maj 2012

Munkar till 1:a maj

Till första maj bakar vi munkar - allt enligt tradition. :) I år gjorde vi dock våra munkar i form av en donits. Goda var dom. Den här degen är riktigt bra att jobba med. En klar favorit!

5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 tsk salt
1,5 dl socker
1 msk kardemumma
2 ägg
12-13 dl vetemjöl
1 dl smält smör

Sylt till fyllning om så önskas

Olja till friteringen

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg. Knåda in mjölet lite i taget. Det smälta smöret tillsättes i slutskedet av knådningen. Låt jäsa.

Baka ut donitser eller munkar, låt jäsa. Fritera i het olja.

Om du gör munkar och vill fylla dom med sylt så skär en skåra med en vass kniv i munken och spritsa in sylten. :)

Rulla de färdiga munkarna/donitserna i socker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar