lördag 16 februari 2013

Runebergstårtor


 Den 5.2. firar vi här i Finland Runebergsdagen. Till traditionen hör att man äter Runebergstårta till kaffet. Bakelsen har fått sitt namn efter vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Det sägs att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet. Idag finns många varianter av denna bakelse och ingen vet väl egentligen hur den ursprungliga bakelsen såg ut. Hur som helst - varje år bakar vi en version av denna bakelse - receptet varierar från år till år... I år följde vi följande recept

100 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl skorpmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl krossad mandel
ett par droppar bittermandelolja

Glasyr:
Hallonsylt
1 dl florsocker (hade bara rörflorsocker hemma...)
1/2-1 msk vatten

Vispa socker och smör mjukt och poröst. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt ägg och de torra ingredienserna i socker-smör-blandningen. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200C ca 15 minuter. Låt svalna en stund. Garnera med en klick hallonsylt och spritsa en ring av florsocker blandat med vatten runt hallonsylten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar