söndag 18 januari 2015

Alaska cake

I Hembakat nr 9/2014 delade vår favorit Roy Fares med sig ett recept på Alaska cake. Den såg maffig ut och vi beslöt med dottern i huset att den måste vi bara få baka. Tårtan var kul att göra - behövde dock tid att få frysa till sig. Vi bakade bottnen en kväll, fyllde den följande kväll och den tredje kvällen fixade vi marängen. Behöver vi säga att den tårtan smakade supergott!!!!


Botten:
250 g mörk choklad, 70 procent
60 g smör
250 g äggvitor
90 g strösocker

Kolasås:
50 g glykos
100 g strösocker
100 g vispgrädde
30 g smör

Chokladsås:
90 g strösocker
40 g kakao
100 g vispgrädde
30 g smör

Italiensk maräng:
190 g äggvita
75 g vatten
320 g strösocker

Fyllning:
2 - 2 1/2 liter vaniljglass
150 g salta jordnötter


Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i micron.

Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Låt svalna lite.

Vispa äggvitorna till en fast maräng, tillsätt sockret i omgångar och fortsätt att vispa till en styv maräng. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten, till fyra runda bottnar, 18 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem längst ner i ugnen i ca 30 min.

Kolasås: Värm glykosen i en kastrull. Tillsätt sockret i omgångar och rör tills det har blivit en fin och gyllenbrun kolablandning. Tillsätt grädden långsamt under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Lägg i smöret, låt det smälta och blanda runt. Häll upp såsen i en skål, täck med plastfolie och låt den svalna helt i rumstemperatur.

Chokladsås: Rör ihop socker och kakao i en kastrull. Tillsätt grädde ochs mör. Smält och koka det på medelvärme i ca 5 min. Rör om mellan varven så att såsen inte bränner fast. Låt den svalna.

Lätt bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 20 cm i diameter. Lägg en tårtbotten i varje form och täck dem med ett lager vaniljglass. Ringla över kola- och chokladsås, strö över salta jordnötter och lägg på ytterligare en botten. Upprepa proceduren med glass, såser och nötter. Låt formarna stå i frysen i minst 6 timmar.

Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på max.hastighet och sedan på medelhastighet till marängen är ljummen.

Lägg ihop de båda bottnarna, täck hela tårtan med italiensk maräng och bränn av med en gasbrännare. Förvara tårtan i frysen på ett fat. Den håller sig bra i flera dagar. Låt tårtan stå i rumstemperatur 15-20 min före servering.

Lite "sprattel" nyårsaftonen till ära. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar