söndag 18 januari 2015

Köttgryta

Vad är väl mer lämpligt en vinterdag än att koka långkok... Nu är ju vädret inte speciellt "vintrigt" i vår landsända, mycket lite snö och plus-grader. Men grytan var mustig och smakade gott!


Receptet hittade vi i en kokbok som jag inte bläddrat i på länge - en "skatt" bland alla våra kokböcker... Här finns massor av enkla recept värt att pröva. Idag gjorde vi köttgrytan. Enkel, inga "svåra" ingredienser, behövde bara lång tid i ugnen innan den var klar. Apelsinen ger en fin smak.


1 kg kalops-kött
170 g bacon
3 dl vatten
1 msk olja
3 msk vetemjöl
2 morötter
2 klyftor vitlök
1 liten purjolök
70 g tomatpuré
3 dl rödvin
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
1 1/2 tsk timjan
1 lagerblad
skalet från en apelsin
ca 20 syltlökar
200 g champinjoner
1/2 - 1 dl apelsinsaft


Börja med att sätta på ugnen på 175C.

Skala och skär moroten i stora bitar. Hacka vitlöken och strimla purjolöken. Tvätta apelsinen väl och skala försiktigt av skalet i ca 1 cm breda bitar. Trä apelsinskalet på en tandpetare då är det lättare att hitta dom i den färdiga grytan.

Strimla baconet och stek det i en panna. Flytta över till en gryta som tål att stå i ugnen. Bryn köttet i omgångar - i sista omgången strör du över vetemjölet och bryner det med. Flytta även köttet över till grytan. När allt kött är stekt sköljer du av stekpannan med vatten och häller även det i grytan.

Efter det lägger man morötter, vitlök, purjo, tomatpuré, rödvin, salt, svartpeppar, timjan, lagerblad och apelsinskal i grytan. Låt det koka upp ordentligt. Tillsätt syltlöken. Lägg ett lock på grytan och sätt den i ugnen. Låt den puttra på i ugnen i ca två timmar.

Rengör champinjonerna och skär i mindre bitar. Stek svamparna i en varm stekpanna en stund.

Ta bort apelsinskalen från grytan. Tillsätt champinjonerna och apelsinsaften. Blanda om och smaka av. Tillsätt vid behov mera salt. Servera med kokt potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar