torsdag 10 september 2015

Blåbärstårta med mynta och lime

Supergod! Det här var en blåbärstårta vi gillade. Receptet hittade jag i tidningen Gloria ruoka ja viini från år 2009.


Botten:
ca 2 1/2 dl specialvetemjöl
2 msk socker
1/4 tsk salt
120 g kallt smör
2 msk kallt vatten
2 msk finhackad färsk mynta

Fyllning:
200 g creme fraiche (28 %)
2 dl vispgrädde
1/2 dl florsoccker
skalet av 1 lime-frukt
2 tsk lime-saft

Ovanpå:
1 l färska blåbär
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl Multi-gelesocker (Dansukker)
ev. färsk mynta till garnering

Börja med att göra bottnet. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret. Nyp ihop smör och de torra ingredienserna till en smulig massa. Tillsätt vatten och mynta och blanda snabbt ihop till en deg. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie och låt stå i kylskåpet en timme.

Värm upp ugnen till 200C.

Ta fram degen från kylskåpet och kavla ut den på ett mjölat bakunderlag till en ca 3 mm tjock rund platta. Diameter ca 22 - 24 cm. Flytta över degplattan till en pajform med diametern 20 - 22 cm och forma den efter formen.


Täck med aluminiumfolie och häll över torra ärter. På det här viset håller den formen i ugnen under gräddningstiden. Grädda ca 15 - 20 minuter eller tills bottnet känns färdigt. Ta bort ärterna och aluminiumfolien och låt bottnet svalna i formen.

Fyllningen: Viska creme fraichen med elsvisp ca 3 - 4 minuter. Vispa grädden i en annan skål. Grädden får vispas rätt så hårt. Blanda creme fraiche och grädde och tillsätt florsocker, lime-skal och saft. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på det kalla bottnet. Strö blåbären över fyllningen. Koka upp vatten och Multi-gelesocker och låt koka en halv minut. Skeda geleblandningen försiktigt över blåbären. Garnera eventuellt med färsk mynta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar