fredag 25 maj 2018

Citronkaka

Citron - min favoritfrukt i köket. Det här receptet på citronkaka kom emot på soppa365. Supergod!


50 g smör
2 citroner, skalet
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl vispgrädde
1/2 dl Limoncello-citronlikör
1 3/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Saften från 1 citron
1 1/4 dl florsocker

Värm ugnen till 200C. Smält smöret. Riv det gula skalet från citronerna. 
Vispa ägg och socker. I en annan skål blandar man ihop smält smör, det rivna citronskalet, grädde och Limoncello. Tillsätt blandningen i ägg-socker-smeten. Blanda vetemjöl och bakpulver i en egen skål och sikta försiktigt ner det i smeten. Det blir en mycket lös smet. 

Beklä en avlång form (26 x 11 cm) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Låt kakan stå i ormen. Pressa saften från en citron och blanda saften med florsockret. Även här blev det en lös massa. Stick några hål med en tandpetare i kakan och häll citron-florsockerblandningen över kakan. Låt stå och dra i minst 10 minuter. 
Skär upp kakan och servera. 
Jag vispade vispgrädde med lite vaniljsocker, rivet citronskal och en liten skvätt Limoncello som jag serverade till kakan. Kalorier i massor men ack så gott! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar