fredag 25 maj 2018

Shelters maltbröd

Igen ett recept som jag snubblade över av misstag när jag googlade. Ett intressant recept som behöver mycket tid. Här hittar ni länken till det finska receptet. 


2 dl malt
1 1/2 dl hett vatten
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl vatten
8 dl vetemjöl
11 g torrjäst
1 msk salt

Smör-sirap
1 dl mörk sirap
100 g smör

Lägg maltet i en skål och koka upp vattnet. Blanda vattnet med maltet och låt blandningen svälla rumstemperatur i 2 timmar.

Efter 2 timmar blandar man i sirap, vatten (som är ca 42C), vetemjöl och torrjäst. Knåda degen för hand i 15-20 minuter. Tillsätt salt och fortsätt knåda i ca 5 minuter.

Smörja 2 brödformar. Dela degen i formarna och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 200C. Gör smör-sirapsblandningen. Koka smöret och sirapen på svag värme, rör om nu och då. Koka tills hälften av blandningen är kvar. Låt svalna. Grädda bröden i ugn i 30 - 40 minuter. Ta ut bröden från ugnen och vänd dem på ett bakplåtspapper, avlägsna formarna. Pensla ordentligt med smör-sirap-blandningen och grädda vidare i 5 minuter i 180C ugn. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar