lördag 5 januari 2013

Pargas pepparkakor

Det här receptet på pepparkakor bakade jag första gången 1995!!! Då fick jag receptet av en kollega och blev förtjust - både i smaken på pepparkakorna och på hur lätt det var att kavla ut den här degen. Man får riktigt tunna och fina pepparkakor om man så vill. Hos oss är traditionen den att dottern i huset tillsammans med en kompis bakar ut pepparkakorna. Själv har jag en passion för pepparkaksformer och har massvis av olika motiv. Att flickorna sedan väljer det runda (lite tråkiga) måttet är ju lite patetiskt. Det blir så fina full-månar säger dom bara och så gräddar vi en plåt med runda pepparkakor.... till! ;)



250 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk nejlika
1/2 msk pomeransskal
2 små ägg eller 1 stort
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk soda

Koka upp smör, socker, sirap + alla kryddor. Vispa tills smeten kallnat.

Ägg + salt tillsättes. Till sist mjölet + sodan. Degen får stå tills följande dag. Grädda i 200C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar