måndag 9 juli 2012

Snabbulle med blåbär

Dags att tömma frysen på fjolårets blåbär. Här ett mycket intressant recept som innehåller anis. Med en klick vaniljsås är den här riktigt god. Receptet har jag hittat i tidningen Birka.

4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
3/4 tsk anisfrön
1/4 tsk salt
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg

Fyllning:
200 g (ca 4 dl) djupfrysta blåbär
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

För dekoration:
Florsocker

Blanda ihop de torra ingredienserna, krossa anisen i en mortel. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjölk, ägg och smör i degen. Rör degen jämn men undvik onödig omrörning.

Bred ut knappt hälften av degen i en smord pajform eller en form med löstagbar botten (ca 26 cm i diameter). Lägg hälften av blåbären ovanpå. Blanda socker och potatismjöl och strö hälften av blandningen ovanpå blåbären. Bred resten av degen, blåbären och blandningen med socker och potatismjöl ovanpå.

Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera ljummen. Dekorera ytan med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar