söndag 12 april 2015

Bullar med smak av mango och passionsfrukt.

De här bullarna är från samma blogg som kokos-mango-kycklingen. Riktigt goda bullar att göra till påsk. Receptet ger 14 jättestora bullar - men om man vill kan man ju göra mindre bullar också. 


Deg:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl farinsocker
1 msk kardemumma
1 tsk salt
1/2 vaniljstång
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör

Kvarg-fylling:
250 g kvarg
1 dl Flora Vanilla
1/2 vaniljstång
80 g vit choklad
1 msk farinsocker
2 ägg
2 passionsfrukt
1 ätmogen mango

Smuldeg:
50 g smör
3/3 dl mandelmjöl
3/4 dl vetemjöl
100 g vitchoklad
2 msk farinsocker
1 passionsfrukt

1 ägg att pensla bullarna med

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37C, häll över jästen och låt jästen lösa upp sig.  Tillsätt farinsocker, kardemumma, salt, fröna från vaniljstången och ägget.

Knåda in mjöl lite i taget. Skär smöret i små tärningar och knåda också in det i degen. Knåda degen tills den börjar släppa från kanterna i skålen. Låt jäsa ca 40 min på dragfri plats.
Medan degen jäser gör du fyllningen. Häll kvargen i en skål och blanda i Flora vanilla, fröna från vaniljstången, äggen och farinsockret. Smält chokladen över vatten bad (eller i mikron) och blanda ner den i kvargen. Lägg en sil över skålen. Dela passionsfrukterna och sila saften ner i kvargen. Skala och skiva mangon i tunna fina skivor.

I en annan skål gör du smuldegen. Smält smöret och blanda i vetemjöl, mandelmjöl och farinsocker. Riv chokladen och blanda i blandningen. Passionsfrukten sparar du för en sista garnering.

När degen jäst färdigt delar du den i två delar. Baka ut den ena delan till 7 stora bullar eller alternativt flere mindre. Lägg bullarna på en bakplåtspapper beklädd plåt och låt jäsa ca 20 min. Gör lika med andra delen av degen. 

Ta ett glas och mjöla bottnet och tryck ut en fördjupning i bullarna. Snurra runt lite så att du faktiskt får en "grop". 

Pensla kanten med ägg. I gropen lägger du kvargfyllning och på kvargfyllningen lägger du ett par skivor mango. Smula av smuldegen över ytan och garnera till sist med några kärnor från passionsfrukten.

Grädda i 180 - 200 grader tills bullarna har fått fin färg.

Bullarna på väg in i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar