tisdag 14 april 2015

Matbröd

Idag var det dags att baka bröd. :) Receptet hittade jag i ett häfte där jag limmat in recept från olika tidningar. Å inte vilket häfte som helst - utan mitt allra första häfte! Mitt favorithäfte, som kom till på 80-talet någon gång. :) :) :) I receptet stod det att det blir 2 bröd men jag delade degen i tre delar och fick tre härliga bröd. Älskar jäskorgen också - den ger så fina bröd. Känner väl lite smått att jag borde införskaffa en jäskorg till - frågan är bara en rund till eller en avlång? Hmmmm - svåra beslut... :)


Receptet var inte svårt att göra - men behövde rätt så lång jästid, så ta det i beaktande när ni bakar detta bröd.

50 g färsk jäst
1 liter mjölk, 37C
10 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

4 tsk salt
3 msk olja
6 dl vetemjöl

Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt 10 dl vetemjöl och 10 dl rågsikt. Arbeta samman allt till en lös deg, som får jästa ca 1 1/2 timme.

Så här såg degen ut innan jäsningen.
Och så här såg den ut efter 1 1/2 timmes jäsning.

När degen jäst ca 1 1/2 timme arbetar du in resten av mjölet, lite i taget samt saltet och oljan. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 3 delar.

Här kan du om du vill smaksätta ditt bröd med olika kryddor, t.ex. 1 msk kummin eller 1 msk pomerans.

Forma till runda limpor som läggs direkt på plåt eller i korg för att jäsa i ca 20 minuter.

Här har jag försiktigt vänt på brödet som jäst i jäskorgen.


Grädda limporna i 200C ca 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa in brödet.

Visst är det ett vackert bröd???



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar