tisdag 14 april 2015

Lax och rödbetor

Dagens middag bestod av fisk. Ett nytt recept som vi gjorde från boken "Safkaa". Vi fick dock köra med porter-vin - receptet säger vitt vin men se, det fanns inget vitt vin hemma hos oss idag. Vi kokade morötter till också - var lite osäker på det där att vill man faktiskt bara ha fisk och rödbetor. Med facit i hand kan jag väl konstatera att det ville man nog. Rödbetorna var riktigt smakliga och passade utmärkt tillsammans med laxen.


Receptet på morötterna hittar ni här.

Rödbetorna gjorde vi så här:
6 medelstora rödbetor
4 msk smör
4 msk balsamvinäger
4 msk sojasås
3 msk porter-vin
bladpersilja

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Ca en halv timme så här vintertid. Spola dem med kallt vatten och skala dem. Dela dem i klyftor.

Stek klyftorna i en liten klick smör (ca 1/2 msk) i ett par minuter. Häll över balsamvinäger soja och porter-vin. Låt koka några minuter på svag värme så att hälften av vätskan försvinner. Ta bort pannan från spisen och lägg i resterande smör samt finhackad persilja. Blanda om så att smöret smälter.


Laxen klippte vi i 1 - 1 1/2 cm breda bitar.


Värmde upp en stekpanna och stekte bitarna ca 45 sekunder på varje sida.


Ta bort fisken från panna och krydda med salt och vitpeppar. Ät tillsammans med rödbetorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar