söndag 12 april 2015

Porterstek á la Strömsö

Tro det eller ej men mannen i huset kockar även han ibland! Receptet till det här hittar ni på Strömsös hemsida dvs. här. Ett långt recept och tog sin tid att göra men riktigt gott var det!


  • 1.5 kg hörnstek) 
  • en flaska porteröl
  • 1.5 dl madeira
  • 3 st enbär
  • 5 kvist timjan
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl sojasås
  • 3 dl köttbuljong
  • 3 st lagerblad
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot skivad
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk vetemjöl (redningen)
  • 2 msk vatten - (redningen)
  •  vinbärsgelé- (servering)
  • 1 palsternacka - (gräddstekta rotfrukter)
  • 4 morötter - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1/2 kålrot - (gräddstekta rotfrukter)
  • 2 st fänkol - (det vita) (gräddstekta grönsaker)
  • 3 dl grädde - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 bunt persilja - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 nypa salt - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 nypa svartpeppar - (gräddstekta rotfrukter)

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja
Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
Baka i ugn på 140 c till en innertemp på 58 c. Tag ut och ta av locket. Låt svalna i lagen. Sila av lagen och red med toppredning (2 msk vetemjöl/maizena och 2 msk vatten). Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden.

Gräddstekta rotfrukter
Skrubba rotfrukterna noga. Lägg i en ugnsform och slå på grädde och salta. Baka i ugn tills mjuka. Lyft rotsakerna och skär i grova bitar. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som vore grädden smör.
Servera med massor av finhackad persilja.

Just checking - om ni slängt något som man ännu kan äta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar