fredag 8 mars 2013

Nattjästa frukostbröd

Nattjästa bröd gillar jag att baka. I synnerhet de som inte behöver bakas ut - utan skålen med deg får stå i kylen över natten... Här ett recept jag igen en gång har bongat på internet, fråga inte var - för det har jag ingen aning om...


25 g jäst
4 dl kallt vatten
1 dl kall mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt
600 g vetemjöl (ca 10 dl)
1 tsk bakpulver

På kvällen gör du följande:

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst.
Häll i salt och honung och sist mjölet och bakpulvret.
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (ej maskin). Degen ska vara lite kladdig men ska kunna formas.
Pudra över lite mjöl och täck över med plastfolie. Låt gärna degbunken stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten.

På morgonen gör du följande:

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och dela den i 8-10 bitar. Grädda i 225 º i ca 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar