lördag 23 mars 2013

Sachertårta

Ett recept som dottern i huset fått från skolan. Om man vill göra en liten kaka är det här receptet perfekt!


50 g smör
50 g mörk choklad
ca 1/2 dl socker
2 äggvitor
ca 1/2 dl socker
2 äggulor
knappt 1 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver

Fyllning: Aprikosmarmelad
Garnering: Mörk choklad

Smält fettet i en kastrull och tillsätt den hackade chokladen. Låt chokladen smälta och rör om emellanåt. Låt blandningen svalna.

Separera gulan från vitan.
Vispa vitan och ca 1/2 dl socker till skum.
Vispa gulorna och 1/2 dl socker till skum i en annan skål.
Blanda smör-chokladblandningen med ägguleskummet.

Tillsätt bakpulver till vetemjölet och sikta ner det i degen. Blanda om.
Tillsätt äggviteskummet till degen samtidigt som du försiktigt blandar om.

Häll smeten i en smord och bröad springkakform.
Grädda i den nedre delen av ugnen i 175C ca 20 minuter.

Skär den svala kakbottnen i två delar.
Bred aprikosmarmelad mellan lagren och på kakan så att den choklad som är till för dekorationen inte sugs in i kakan.

Smält chokladen i vattenbad och bred den på tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar