lördag 30 mars 2013

Kardemumma-macarons

Dottern i huset bakade igen macarons. Den här gången smaksatta med kardemumma och fyllda med chokladtryffel. Mums, säger mamma (som älskar kardemumma - i bullar, i kaffe, i småbröd...).


170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor

Chokladtyffel:
100 g mörk choklad
50 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk honung
1/2 tsk malen kanel
1 msk rumsvarmt smör

Dekor:
50 g mörk choklad

Kakor:
Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta.
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med kardemumman. Blanda tills du har en jämn smet.
Spritsa ut rundlar knappt stora som 2 euros mynt på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen fint.
Koka upp grädden med honung och kanel. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret. Låt tryffeln svalna och tjockna i rumstemperatur i ca 3 timmar, eller ställ in den i kylen en liten stund.
Spritsa chokladtryffel på botten av hälften av kakorna. Lätt ihop med resten av kakorna.
Smält chokladen till dekor försiktigt och spritsa eller ringa över kakorna, låt stelna i kylen. Kakorna kan förvaras i kylen i upp till en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar