lördag 28 januari 2017

Bröd-äppel-pudding

... eller Ekmek tatlısıi - turkisk bröd-äppelpudding med europeisk tvist som det så vackert står i min bok där jag hittade det här receptet. :)


I boken serverades rätten med vispad grädde men vi serverade den med turkisk yoghurt och det tyckte vi var gott. Den lite syrliga yoghurten och den söta puddingen är en bra kombination.


Man kan göra den här som 4 miniportioner eller i en stor form. Vi valde alternativet stor form. :)

Du behöver:

4 msk stora korinter (vanliga russin använde vi)
1 skivat ciabatta-bröd - gärna ett par dagar gammalt
4 äppel, skalade, urkärnade och skivade i tunna skivor

Sockerlag:
3 dl kallt vatten
1 apelsin, saften
150 g socker
1 kanelstång
1/2 tsk vaniljarom
1 msk hela kryddnejlikor
1 msk hela kryddpeppar

Till servering:
Kanel
Turkisk yoghurt eller vispgrädde

Värm ugnen till 180 C. Blötlägg russinen i ljummet vatten 20 minuter.


Koka sockerlagen. Mät upp vatten, apelsinsaft och socker i en kastrull och låt det koka upp. Tillsätt kanelstång, vaniljarom, kryddnejlikor och kryddpeppar. Sänk värmen och låt småputtra i ca 20 minuter. Låt svalna 5 - 10 minuter. Sila sockerlagen.

Rada brödskivor och äppelklyftor om vartannat i en ugnsform. Strö över korinterna och häll över sockerlagen. Grädda i ca 40 minuter eller tills äpplena är mjuka och brödet har fått lite färg.

Strö över kanel och servera genast med lite turkisk yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar