lördag 28 januari 2017

Sabzi polo ba mahi

Ett recept som jag hittade på ica.se. Tyckte det lät intressant och det är ju alltid kul att prova på nya smakkombinatioenr. Å så blir det så fina rubriker i min blogg. :) :) :) På svenska heter rätten helt enkelt fisk med dillris. :) Så här säger Ica om rätten: "Sabzi polo ba mahi är en rätt som är given på flera iranska nyårsbord – och vi förstår varför! Ett smakrikt ris med mycket dill har själva huvudrollen; till riset serveras ugnsbakad, paprikakryddad lax."

Ris:
4 dl basmatiris 
1 1/2 msk grovt salt 
1 kruka persilja
1 kruka dill 
1 kruka koriander 
125 g salladslök 
1/2 g saffran 
4 msk smör 

Lax
1 citron
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
4 bitar laxfilé (á ca 150 g)
1/2 msk smör

Tomater:
250 g körsbärstomater
1/2 msk smör

Till servering:
Lime- eller citronklyftor

Ris:
Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart. Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.

Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port). Låt det blötlagda riset rinna av i en sil. Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter. Rör om då och då. Låt riset rinna av i en sil och skölj det. 

Lax:
Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.

Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen. Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter. 


Ris:
Hacka persiljan, dillen och koriandern fint. Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar. Blanda örterna med salladslöken.

Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon. Blanda resten av riset med saffran. Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock.  Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.

Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden). Sätt ugnen på 150˚C. 

Lax:
Bryn laxen i smöret i en stekpanna. Lägg den i en ugnsäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C. 

Tomater:
Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter. 

Till servering: 
Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar