torsdag 12 januari 2017

Ostkaka med smak av toffee

Den här ostkakan hann jag aldrig själv smaka på men alla gäster tyckte den var supergod. Får väl lov att göra den igen och hoppas på en smakbit då. :) Här hittar ni det ursprungliga receptet.


Botten:
170 g Oreo fyllda kex eller andra mörka fyllda kexx.
3 msk smör

Fyllning:
650 g naturell färskost
1 brk (397 g) karamelliserad kondencerad mjölk
1/2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 msk majsstärkelse
3/4 dl likör med smak av toffee
4 ägg

Tjinuski-skum:
200 g creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker

Till garnering:
Färska jordgubbar



Krossa kexen till bottnet. Smält smöret och blanda med kexsmulorna till en jämn massa. Klä en 22 cm i diameter form med löstagbart botten med bakplåtspapper och olja kanterna lätt. Tryck ner smulblandningen i bottnet på formen. 

Fyllningen: Blanda ihopo färskosten med den karamelliserade kondencerade mjölken. Tillsätt florsocker, vaniljsocker samt majsstärkelse. Till sist tillsätter du likören samt äggen ett i sänder. Vispa ordentligt mellan varje ägg men övervispa inte. Häll massan på kexbottnet. 


Klä kakformen med foliepapper dvs. lägg formen på folipapper och vik upp kanterna. Ta en form som är större än din kakform och lätt kakformen i den större formen. I den större formen häller du hett kokande vatten, ca 3 -4 cm. Lägg alltsammans i 175 C varm ugn i ca en timme. Om ytan får för mycket färg kan man täcka den med en bit foliepapper. Efter en timme stänger du av ugnen MEN låt kakan stå kvar i ugnen ytterligare en timme. Därefter lyfter du ut kakan från ugnen. Lyfter upp den från vattenbadet och tar bort folien runt kakformen. Låt kakan svalna i formen. När kakan liten svalnat lägger du den i kylskåpet för att bli kylskåpskall. Låt stå i kylskåpet helst över natten.

Mät upp i en skål creme fraiche, vispgrädde samt farinsocker. Vispa blandningen till skum och bred över kakan. Tag kakan ur formen och lägg den på ett uppläggningsfat.

Garnera med jordgubbar. 
Om man vill kan man ännu garnera med lite vispad grädde som är smaksatt med lite vaniljsocker. Själv tycker jag att kakan redan har så mycket ost och grädde i sig så jag garnerade bara med jordgubbar och det blev hur bra som helst. :) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar