tisdag 24 januari 2017

Lammlägg på mellanöstern vis

Här har vi igen prövat ett recept från Zeinas fantastiska blogg. Kryddan "sju kryddor" kan man också mixa ihop själv. Vi passade på att köpa kryddan när vi shoppade i vår nya favoritaffär.


3 st lammlägg
2-3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 st lagerblad
15 st svartpepparkorn
2 kanelstångar
3 st köttbuljongtärningar
4 msk dadelsirap eller 6 st torkade katrinplommon
1 msk sju kryddor
1 msk paprika- eller chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemumma
Rapsolja till stekning
Ca 1,5 liter hett vatten 

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammläggen tills de får en fin stekyta runtom. Det skvätter rejält när man steker lammlägg, ha gärna ett stänkskydd nära till hands som skydd mot den heta oljan. När köttet är brynt ställer du den åt sidan. Skär löken i klyftor och stek dem i en stor gryta tills de får lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna och fräs lite till. Vänd i lammläggen och tillsätt sedan alla kryddor. Droppa i dadelsirap eller katrinplommon.


Häll över hett vatten, det ska precis täcka köttet, ha inte i för mycket vätska. Koka upp grytan och låt puttra, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/buljong om det behövs. Lägg ett lock på grytan och låt köttet koka långsamt tills det är helt mört, ca 2-3 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar