onsdag 18 januari 2017

Koka ris

Tro det heller ej men jag har googlat hur man kokar ris! Kan inte annat än småle lite själv. Shoppade indiskt basmati-ris och tänkte att nu skall jag då kolla hur man egentligen skall koka ris så att det blir så där fluffigt och inte klimpar ihop sig. Det är inte svårt men tar lite tid eftersom man skall tvätta riset  och sen skall det ännu ligga i vatten minst 30 minuter helst längre plus då koktiden. Väl värt mödan dock för visst var det ett gott ris vi åt. :)


Så här gjorde vi:

2 dl basmati-ris
2 msk olja
ca 6 dl hett vatten
salt efter smak (ca 3/4 tsk)

Börja med att tvätta riset ordentligt. Man vill få bort de mesta av stärkelsen för att få ett fluffigt ris. Riset blir även fräschare när man tvättar det. Mät upp riset i en rymlig skål, fyll med vatten och rör försiktigt  runt med handen, vattnet blir grumligt och vitt av all stärkelse, häll ut vattnet och gör om samma process på nytt ca 5-6 ggr. Arbeta varsamt utan att bryta sönder kornen, när vattnet börjat klarna har man fått bort det mesta av stärkelsen.

Blötlägg riset i ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur minst 30 minuter (gärna 2 timmar). Låt rinna av ordentligt i en fintrådig sil i ca 5 minuter.

Hetta upp olja i en kastrull, häll i riset och rör runt varsamt utan att du bryter sönder riskornen i 1 min. Krydda med salt och häll över hett vatten. Mängden vatten du har på riset varierar beroende på hur länge riset har legat i blöt och kvalitén på den. Har riset varit blötlagt en lång stund räcker det med lite vätska som som gör att riset ångas. Har det legat i blöt ca 30 min ska vattnet täcka riset med lite mindre än 1 cm. Lägg på ett lock, låt koka upp på hög värme, ej högsta så det inte bränns i botten av kastrullen. Så fort det börjar puttra i grytan sänker du värmen och låter riset ångas långsamt i ca 15 min under lock. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel. Om kornen fortfarande är lite hårda, kan du tillsätta lite mer hett vatten, lägga på locket och låta den tillagas någon minut till. Låt vila under lock, ångan i kastrullen gör att riset tillagas.

1 dl ris är ca 1,5 portion. För varje 1 dl ris tar du 1 msk olja.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar