onsdag 29 mars 2017

Kafta bi tahini


Nuförtiden kockar vi minst ett recept i veckan från Zeinas blogg. Tror vi fortsätter med det för alla recept vi gjort har lyckats bra. Gillar att få in lite nya smaker i vardagsmaten. Så här skriver Zeina bl.a. om denna rätt "Kafta bi tahini är en slags gratäng som är mycket omtyckt i Mellanöstern, särskilt i Libanon och Syrien. Kafta är kryddig köttfärsblandning som kan tillagas på många olika vis".

Jag hade ingen färsk persilja hemma utan fick använda mig av torkad - fungerade bra det med. Zeinas recept hittar du här. Vår version var i stort sett densamma. :) 

500 g köttfärs
3/4 dl torkad persilja
1 lök
6 potatisar
1 tsk sju kryddor
Salt & peppar

Tahinisås:
1 dl tahini
3-4 dl vatten
Saften från 1/2 citron
Salt och peppar

Garnering:
Ca 0,5 tsk kanel

Skala och skär potatisarna i runda bitar, fritera dem gyllene och låt rinna av på papper. Blanda köttfärsen med alla ingredienser till kafta och platta ut köttet i en mellanstor ugnsform.


Skaka tahiniburken kraftigt och ordentligt innan användning. Lägg tahini, vatten, citron, salt och peppar i en skål. Mixa såsen med en visp eller mixer. Vispa tills såsen är helt slät, om den inte mixas kan den klumpa sig i ugnen. Såsen får inte heller vara för tjock i konsistensen, den ska kännas som en pannkakssmet. Den kommer att tjockna ganska mycket under tillagning.  Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer citron , salt eller späd ut med mer vatten.

Värm ugnen till 225°. Häll först såsen över köttfärsen, lägg sedan potatisskivorna över och strö på kanel.


Ställ formen i ugnen. När såsen börjar puttra sänker du värmen efter ca 10 min till 200°. Låt tillagas i ytterligare ca 30 min, tills köttet är klart och tahinisåsen har tjocknat.

Vi serverade detta med en grön sallad. Hur gott som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar