söndag 24 juni 2018

Enkelt bröd

Ett recept jag bongat på internet någon gång i världen och skrivit ner i mitt "svarta häfte".


12 g torrjäst 
ca 12 - 14 dl vetemjöl
5 dl vatten, 40 grader varmt
2 tsk salt

Blanda 10 dl av vetemjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Rör ner vattnet. 


Blanda ner mer av vetemjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Allt mjöl kanske inte går åt eller så kanske du behöver tillsätta lite mer. Hur mycket mjöl det går åt kan skilja en del mellan olika fabrikat eller märken. Degen skall vara kladdfri men inte hård. 


Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den en stund. Forma en boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med en kökshandduk eller plastfolie och låt den stå i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. 

Stjälp upp degen på bänken. Dela den i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd. Lägg dem på plåten. Skär snitt på ovansidan av varje bröd. Låt dem jäsa utan duk i ca 30 minuter. 

Jag behövde inte ens mjöla mitt bakunderlag - så bra var degen när jag bakade ut den, inget kladd. En deg jag gillade till max. :)
Pensla bröden med kallt vatten. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda bröden i ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 225 C.  Fortsätt grädda bröden i ca 30 - 40 minuter eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Låt dem svalna en stund utan duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar