måndag 4 juni 2018

Ungersk gulaschI vintras kom jag äntligen iväg till Budapest - en stad som länge varit på min lista över platser jag vill besöka. Där åt vi världens godaste gulasch på "For sale pub".

"Visitkort" från nöjda gäster världen runt fanns fastnitade på tak och väggar.

En mycket speciell pub - med supergod gulasch. Väl hemma igen kände jag för att försöka göra gulasch... Googlade en hel del och till slut så tog jag lite tips härifrån och lite därifrån och kom upp med det här receptet på gulasch. Själv var jag mycket nöjd med slutresultatet. Kommer nog att göra detta igen - bara det blir höst och vinter, ingen sommarmat precis. En ungersk gulasch kan man med fördel göra ena dagen och värma upp den följande dag, den blir bara fylligare i smaken.

400 g nötkött
2 stora gula lökar
6 msk rapsolja
2 msk sött ungerskt paprikapulver
2 msk rökt ungerskt paprikapulver
2 lagerblad
2 mellanstora morötter
1 mellanstor palsternacka
1 mellanstor färsk tomat
1 söt gul paprika
3 mellanstora potatisar
1 klyfta vitlök
1 tsk malen kummin
10 svartpepparkorn
2 liter vatten
salt

Gulasch:
Skär köttet i kuber, ca 2.5 cm stora. Skala och skär moroten och palsternackan i slantar. Hacka tomaten i mindre bitar. Skär också den gula paprikan i mindre bitar och potatisen i små kuber. Finhacka vitlöken och den gula löken. Den gula löken skall vara mycket finhackad, det är det som gör gulaschen simmig i konsistensen så fuska inte här!

Fräs den gula löken i olja över LÅG värme, under ständig omrörning. Bränn inte! Salta lite. Ta bort från spisplattan och tillsätt paprikapulver samt rökt paprikapulver. Rör om. Lägg tillbaka på spisplattan och tillsätt tomater, gul paprika och köttkuber. Rör om. Bränn inte! Bränns det i detta skede smakar paprikan beskt. Tillsätt lagerblad och pepparkorn samt 2 liter vatten och salt. Öka värmen, koka upp och låt småkoka ca 2 timmar.


Tillsätt morötter, palsternacka, kummin, vitlök. Salta. Täck med lock och koka upp. Tillsätt potatis och csipetke-nudlarna (se nedan hur de görs) när grönsakerna är halvmjuka. Koka tills allt är genommjukt ca 5-8 minuter.

Csipetke-nudlar:
1 ägg lätt uppvispat (1/3 av ägget räcker till den satsen av gulasch)
en gnutta salt
Durum-vetemjöl eller vanligt vetemjöl

Blanda till en deg och låt vila ungefär en kvart övertäckt. Gör små "citronkärnor" av degen som läggs i gulaschen mot slutet av koktiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar