fredag 22 juni 2018

Estnisk kålpirog

Jag är barnsligt förtjust i maträtter med kål. Ingenting slår ju kåldolmar men att göra en pirog med nykål är inte heller fel. Den här var lite kul tyckte jag när det skulle vara kokta ägg med i kålröran. :)


Degen:
400 g smör
9 dl vetemjöl
2 dl gräddfil
2 tsk salt
2 tsk socker

Fyllning:
1.5 kg kål
3 stora gula lökar
150 g smör
2 msk honung
2 msk citronsaft
2 msk vetemjöl
4 tsk salt
Svartpeppar
2 kokta ägg
2 råa ägg

Börja med degen. Nyp ihop vetemjöl, smör, salt och socker till en grynig massa. Tillsätt gräddfilen och blanda till en jämn smet. Lägg degen i kylskåpet.


Strimla kålen och skala och hacka löken. Löken kan vara grovhackad eftersom den kokar länge med kålen. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i den strimlade kålen och löken. Vänd runt en stund, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt småkoka tills kålen är mjuk, minst en timme. Rör om då och då. Höj på värmen och tillsätt honung, citronsaft, vetemjöl, salt och peppar. Låt vätskan koka bort och låt blandningen svalna.


Finhacka de kokta äggen och rör ner i kålblandningen när den svalnat. Rör även ner de råa äggen. Kontrollera smaken och tillsätt salt vid behov.

Kavla ut halva degen och lägg i en ugnsform. Häll på kålblandningen och kavla ut andra halvan av degen till lock. Nagga pajen med en gaffel och pensla med ett uppvispat ägg.


Grädda i 175C ca 45 minuter. eller tills pajen är genomgräddad och har fått en fin färg. Skär i bitar och servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar