fredag 8 juni 2018

Rabarberrutor

Egentligen skulle jag göra ett recept jag såg i en tidning men där skulle det vara nötter och det hade jag inte hemma. Så komponerade ett "eget" recept av det jag hade hemma. Blev riktigt bra det här med när man serverade med en klick vaniljsås.


Mördeg:
200 g smör
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
400 g rabarber
2 tsk potatismjöl
150 g mandelspån
några russin som låg kvar i en påse
några finhackade valnötter
2 1/2 dl socker
1 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
3 ägg

Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Tryck ut den jämnt i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt att vila i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175C. Förgrädda mördegsbottnen i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.

Skär rabarbern i sockerbitsstora kuber. Strö över potatismjölet och rör om så att alla bitar blir jämnt mjölade.

Blanda mandelspån, russin och valnötter med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa äggen lätt och vänd ner i de torra ingredienserna. Rör om till slät konsistens och bred massan över rabarberbitarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan kallna i formen. Skär upp i rutor och garnera med lite florsocker om så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar